SF Studios firar 100 år

År 2019 firar SF Studios 100 år som filmbolag. Sedan 1919 har SF Studios varit ett ledande nordiskt filmbolag som har producerat och distribuerat några av filmhistoriens främsta verk och arbetat med några av de största talangerna i branschen. SF Studios hundraårsjubileum kommer att firas på olika sätt under 2019 för att hylla företagets historia och berätta för omvärlden vilka vi är idag och våra ambitioner för framtiden.

I samband med uppstarten av jubileumsåret har SF Studios lanserat en jubileumswebbsida där företagets filmhistoria berättas kopplat till ett urval av våra filmer och talanger från det senaste århundradet. Välkommen att ta del av vår filmhistoria på: www.sfstudios100years.com

SF Studios, tidigare AB Svensk Filmindustri, grundades den 27 december 1919 genom sammanslagningen av Filmindustri AB Skandia och AB Svenska Biografteatern. Redan från början blev bolagets filmer internationella succéer och bidrog till ”den svenska filmens guldålder” med filmer som Körkarlen, Häxan och Gösta Berlings saga. Sedan dess har SF Studios producerad prisbelönade och kommersiella succéer som Det sjunde inseglet, Utvandrarna och Mitt liv som hund. Dessutom har bolaget arbetat med några av Nordens främsta regissörer som Ingmar Bergman, Mauritz Stiller, Victor Sjöström, Carl Theodor Dreyer, Arne Sucksdorff, Jan Troell, Bo Widerberg, Lasse Hallström och Bille August. Även några av vita dukens mest kända ansikten har figurerat i SF Studios filmer som bland andra Greta Garbo, Ingrid Bergman, Max von Sydow, Liv Ullmann, Stellan Skarsgård, Joel Kinnaman, Alicia Vikander och Sverrir Gudnason.

Idag är SF Studios en av Nordens ledande filmstudios med internationella ambitioner. Med kontor i alla nordiska länder och i Storbritannien, producerar och distribuerar bolaget film och tv-serier för den nordiska och internationella marknaden, samt driver de digitala tjänsterna SF Anytime och SF Kids Play.

För mer information, vänligen kontakta:
Kristina Linglöf, Head of Communications SF Studios, +46 70 305 22 27
Malin Strihagen, Project Manager SF Studios 100 år, +46 70 888 68 28

Nyhetsarkiv