En man som heter Ove Oscarsnominerad

EN MAN SOM HETER OVE ökar sina chanser för två Oscarstatyetter

Den av SF Studios producerade filmen ”En man som heter Ove” har blivit nominerad som en av fem filmer som tävlar om de åtråvärda Oscarstatyetterna för Bästa utländska film samt för Bästa mask och make-up vid Oscarsgalan den 27 februari i år.

Filmen, baserad på Fredrik Backmans succéroman, har varit en extremt stor framgång på biograferna med över 1 700 000 biobesök, vilket gör den till den tredje mest besökta filmen på de svenska biograferna någonsin. Filmen var också en mycket stor framgång på hemmabiomarknaden under förra året. 2016 belönades filmen med två Guldbaggar – Bästa manliga huvudroll och Bästa make-up samt, sist men inte minst, Publiken pris. Utöver det vann ”En man som heter Ove” det europeiska filmpriset Best European Comedy vid EFA Awards-galan i december 2016 i Wroclaw, Polen.

”Som producent för ”En man som heter Ove” är vi självklart mycket glada och hedrade över att filmen är en av de fem internationella filmer som tävlar om en Oscar för Bästa utländska film samt i kategorin Bästa mask och make-up”, säger Michael Porseryd, vd för SF Studios, och fortsätter ”Att vara en bland dessa filmer är i sig en stor framgång och inte minst ger det ett stort erkännande till Hannes Holm som regissör, filmens producenter Annica Bellander och Nicklas Wikström Nicastro, författaren Fredrik Backman och de fantastiska skådespelarna med Rolf Lassgård i huvudrollen som Ove”.

”En man som heter Ove” har också nått internationella framgångar och är såld till över 35 länder, bl.a. till USA där den hade biopremiär i september förra året och fick flera mycket positiva recensioner;

"…It's a heartwarming tale…” - Variety

"…A Man Called Ove - striking a delicate balance between barking-mad comedy and syrupy melodrama..." - The Village Voice

"…Holm’s adaptation is a darkly funny, tragic, and ultimately heartwarming tearjerker..." - Entertainment Weekly

”En man som heter Ove” är producerad av SF Studios, producenter Annica Bellander och Nicklas Wikström Nicastro med Fredrik Wikström Nicastro och Michael Hjort som exekutiva producenter. Filmen är samproducerad med Film Väst, Nordisk Film, Nordsvensk Filmunderhållning och Fantefilm med support från Svenska Filminstitutet, Norsk Filminstitutt och Nordisk Film & TV Fond.

SF Studios har tidigare som producent vunnit tre Oscarstatyetter – för Arne Sucksdorffs kortfilm ”Människor i Stad” (1948) samt Ingmar Bergmans filmer ”Jungfrukällan” (1961) och ”Såsom i en spegel” (1962), som båda vann en Oscar för Bästa utländska film.

Flera filmer som har producerats eller samproducerats av SF Studios har tidigare blivit Oscarsnominerade, bl.a. Jan Troells ”Utvandrarna” (1971) och ”Nybyggarna” (1972), som tillsammans blev nominerade till inte mindre än sex Oscars, Lasse Hallströms ”Mitt liv som hund” (1985), nominerad för Bästa regi och Bästa manus och Colin Nutleys ”Under solen” (1995), nominerad för Bästa utländska film.

För närvarande utvecklar SF Studios ännu en film baserad på en bok av Fredrik Backman – ”Britt-Marie var här”. Filmen är planerad att gå i produktion under 2017.

För mer information, vänligen kontakta: Helena Stenberg, Presschef SF Studios, 070-620 35 32 eller helena.stenberg@sfstudios.se

Nyhetsarkiv